O lidech: Kdo kolik bere? Jak se pozná férová mzda a jak si říct o zvýšení

Čeho se bojí firmy, které zakazují o mzdách mluvit? Proč stejná mzda na podobné pozici není fér a v čem ta férovost vlastně spočívá? Jak mají nastavené odměny ve firmách, které jsou dlouhodobě úspěšné? Proč dobré peníze někdy lidem jako odměna za dobrou práci nestačí? A jak by si sám zaměstnanec měl říct o zvýšení mzdy? Proč dobré peníze někdy lidem jako odměna za dobrou práci nestačí? A jak by si sám zaměstnanec měl říct o zvýšení mzdy? O tom si Barbora Hartmannová povídala s Lucií Spáčilovou.

OCENĚNÍ: EP Firemní podcast roku 2024 – 2. místo v kategorii Dlouhodobý přínos



„V Performii doporučujeme každému zaměstnanci definovat, co je výsledkem jeho práce. Tím pádem je narovinu řečeno, za co ho platíme, co má vyprodukovat a čemu pak my dáme hodnotu. Můžeme argumentovat, že u určitých pozic je výkon snadno měřitelný a u některých ne – například obchodník versus asistentka. Zde platí pravidlo, že každá pozice ve firmě má definovatelný produkt. Změřit lze cokoliv. A kdybychom se vrátili k té asistentce – víte, co přináší za hodnotu? Šetří šéfovi čas.”
Lucie Spáčilová

Chcete vědět o každém novém dílu rozhovorů?

Sledujte nás na sociálních sítích a v podcastových aplikacích.
Máte nějaký nápad na další téma? Napište přímo Báře na hartmannova@performia.cz

Chcete lépe rozumět svým lidem?


Pak vás budou zajímat klíčové semináře o budování týmu.


Ivana Drábková: Bezpečné prostředí ve firmě může někdy znamenat i vyhazov společníka


Ivana Drábková léta jako krizová manažerka pomáhala šéfům a personalistům vytvořit v jejich firmě bezpečné a produktivní prostředí. Dnes své zkušenosti, které byly někdy opravdu drsné, využívá ve společnosti Performia jako konzultantka pro firmy na Severní Moravě. Barbora Hartmannová si s ní povídala o tom, jaké nejtěžší situace ve firmách řešila, co je podle ní největší „Achillovou patou“ šéfů českých firem a jak s nimi vytváří spravedlivé prostředí pro práci, díky kterému si šéfové nenosí starosti se zaměstnanci domů.

celý článek

O lidech: Problémoví zaměstnanci: Kdy to stojí za námahu a kdy je čas se rozloučit?


Představte si člověka, který chvíli skvěle pracuje, ale pak má najednou období, kdy se mu nic nedaří, dělá chyby, zapomíná. Střídají se chvíle, kdy ho chválíte, a chvíle, kdy ho spíše křísíte. Čím to vlastně je a jak se takový člověk liší od někoho, komu stačí se jen dovzdělat? Jak poznat opravdu problémového zaměstnance?

celý článek

Martin Chrt: Jako nový šéf jsem prošel údolím smrti


Když Martin Chrt jako jednatel nastoupil do LB Cemix, ještě netušil, že ho čeká „procházka údolím smrti“, jak tuhle etapu sám s úsměvem popisuje. Od té doby vyměnil významnou část zaměstnanců a změnil velké množství procesů. Jak to dokázal ustát a co ho drželo nad vodou?

celý článek

O lidech: Proč lidé nedodržují pravidla a jak to změnit


V praxi se v Performii setkáváme s tím, že manažeři a šéfové firem někdy neví, jak zařídit, aby jejich lidé dodržovali pravidla. I proto si Barbora Hartmannová s Lucií Spáčilovou posvítily na to, co dělat, když někdo nedodržuje pravidla – kdy lpět na jejich dodržování a kdy je možné polevit. A taky se podívaly na to, jak nejsnáze pravidla do jakékoli skupiny zavést a co je pro to naprosto zásadní.

celý článek